Automatyzacja linii odpowiedzialnych za pakowanie to krok, na który decyduje się coraz większe grono przedsiębiorców. Innowacyjne rozwiązania nie omijają również branży spożywczej, która chętnie wdraża zrobotyzowane stanowiska robocze, aby zwiększyć wydajność i precyzję swoich działań. Wyjaśniamy, jak wygląda automatyzacja pakowania w branży spożywczej oraz dlaczego, warto zdecydować się na taką inwestycję.
Jak działa automatyzacja pakowania i paletowania w branży spożywczej?
Zautomatyzowana linia pakowania rozpoczyna się, gdy gotowy produkt spożywczy trafia na taśmociąg. Tam ustawiany jest zgodnie z określonym szykiem np. w rzędy. Odpowiednio podzielone produkty trafiają następnie do pierwszej fazy pakowania, podczas której butelki zyskują termokurczliwe owijki, a mięso niezbędne tacki i folie z etykietami. Jest to tzw. pakowania pierwotne, którym zajmują się automatyczne systemy pakujące. Po zabezpieczeniu produktu jednostkowego trafia on do strefy pakowania wtórnego. To tam roboty tworzą pakiety, czy opakowania zbiorcze takie jak zgrzewki czy pudełka. Proces ten obejmuje również niezbędne etykiety zawierających nazwę produktu, dane producenta, datę produkcji i przydatności do spożycia oraz numer partii produkcyjnej. Roboty generują takie etykiety, po czym naklejają je na opakowanie zewnętrzne, czyli tzw. outery. W międzyczasie każda etykieta odnotowywana jest w systemie, zapewniając w ten sposób śledzenie procesu produkcyjnego. Wysoko wyspecjalizowane projektowanie maszyn, którym zajmuje się zespół inżynierów Taskoprojekt pozwala na stworzenie linii pakujących w pełni dostosowanych do specyfiki artykułu spożywczego oraz oczekiwań Klienta co rodzaju zabezpieczania produktu końcowego.
Aby zapakowane w opakowania zbiorcze artykuły spożywcze mogły opuścić halę produkcyjną i udać się do Klienta lub centrum dystrybucyjnego, konieczne jest przeniesienie ich na paletę. Paletyzacja w przemyśle spożywczym odpowiada za tzw. opakowanie trzeciorzędne, czyli chroniące produkt w transporcie. Automatyzacja paletowania polega na chwytaniu przez ramię robota kartonów i zgrzewek oraz przenoszeniu ich na paletę. Wszystko pod okiem kamer i ze wsparciem czujników położenia. Robotyzacja paletowania pozwala uzyskać standaryzację w układaniu towarów na palecie, co znacznie zwiększa wydajność tego procesu, pozwala w pełni wykorzystać dostępną przestrzeń oraz nie przekroczyć dopuszczalnej wagi.
Dlaczego warto zautomatyzować pakowanie i paletowanie żywności?
Pakowanie masowej produkcji to ogromne obciążenie dla pracowników ze względu na monotonność i powtarzalność pracy. W tak rutynowych działaniach nietrudno o pomyłkę lub popełnienie błędu. Tymczasem roboty utrzymują pełną uwagę bez względu czy jest to pierwsza, czy czterdziesta pierwsza godzina pracy. Robotyzacja produkcji spożywczej pozwala na maksymalizację wydajności i utrzymanie jej na stałym poziomie. Roboty pracują całą dobę, nie potrzebują przerw, ani urlopów, co pozwala z większą pewnością zaplanować wielkość produkcji nie tylko w ujęciu tygodniowym, ale i rocznym! Korzyści z automatyzacji produkcji związane są również z bezpieczeństwem pracowników. Zrobotyzowane stacje, w których znajdują się maszyny pakujące do żywności działają w pełni niezależnie. Pracownik nie musi martwić się o swoje zdrowie podczas pakowania lub zabezpieczenia palety do transportu. Zamiast tego w bezpiecznej odległości obserwuje pracę maszyny i zarządza jej funkcjonalnością.
Automatyzacja to krok w stronę ustandaryzowanego i w pełni możliwego do prześledzenia procesu pakowania i paletowania. Aby inwestycja była opłacalna i realnie wpłynęła na wydajność przedsiębiorstwa, musi być dopasowana do specyfiki i skali działalności, a także oczekiwań Klienta. Automatyzacja linii produkcyjnej wymaga zindywidualizowanego podejścia oraz fachowego wsparcia doświadczonych inżynierów. Rozważasz wdrożenie zrobotyzowanych stanowisk pakujących? Skontaktuj się z Taskoprojekt. Poznaj nasze realizacje, podziel się oczekiwaniami, a my stworzymy projekt linii pakującej szyty na miarę Twojego przedsiębiorstwa.